dietbel.gr

Πεντανόστιμο pumpkin bread

Μερίδες: 24

Χρόνος ψησίματος: 65 λεπτά

Χρόνος προετοιμασίας : 20 λεπτά

Υλικά

  • 2 κούπες νιφάδες βρώμης περασμένες στο multi
  • ½ κ.γ αλάτι
  • 1 κ.γ μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ baking powder
  • 1 κ.γ κανέλλα
  • 1 κ.γ μοσχοκάρυδο
  • ½ κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα μέλι
  • 2 αυγά
  • 400 γρ. κολοκύθα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους  170 βαθμούς
  2. Απλώστε βούτυρο και “αλεύρι” βρώμης σε 2 φόρμες μακρόστενες
  3. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το “αλεύρι” βρώμης, το αλάτι, την μαγειρική σόδα, το baking powder, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο
  4. Σε άλλο μπολ ανακατέψτε με μίξερ το βούτυρο με το μέλι. Χρησιμοποιήστε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
  5. Προσθέστε στο μίγμα αυτό ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας σχολαστικά μετά την προς΄θηκη του κάθε αυγού.
  6. Κατόπιν προσθέστε την κολοκύθα και ανακατέψτε καλά. Μπορεί να μοιάζει λίγο κοκκώδες και πηγμένο αλλά είναι οκ
  7. Τώρα προσθέτε το «αλεύρι» βρώμης και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  8. Ρίχνετε το ομογενοποιημένο μίγμα στις 2 παραλληλόγραμμες φόρμες, ομοιόμορφα και ισοκατανεμημένα σε κάθε φόρμα.
  9. Ψήνετε στους 165-170 C για 65-75 λεπτά

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα

Ενέργεια 70 kcal
Λιπαρά 4,8 gr
Κορεσμένα 2,5 gr
Υδατάνθρακες 16,9 gr
Σάκχαρα 12,1 gr
Φυτικές ίνες 1,06 gr
Νάτριο 50 mg

Η παραπάνω συνταγή βασίστηκε στην συνταγή της www.onceuponachef.com . Άλλαξα το αλεύρι με νιφάδες βρώμης για να αυξηθούν οι διαλυτες φυτικές ίνες (κυρίως οι β γλυκάνες). Αντί για 2 κούπες ζάχαρη χρησιμοποίησα 1 κούπα μέλι για να κρατήσω την γλύκα με λιγότερες θερμίδες (το μέλι έχει πιο γλυκιά γεύση από την ζάχαρη) και μείωσα το βούτυρο από ¾ κούπας σε μσή κούπα για μείωση θερμίδων και λιπαρών.

Το τελικό αποτέλεσμα γευστικά ήταν εξαιρετικό. Καλή απόλαυση!

Βασίλς Μπελέκος, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και Διατροφή

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Το σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) αποτελεί μία από τις πιο κοινές  ενδοκρινικές διαταραχές σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, επηρεάζοντας το 15-18% αυτών.

Πρόκειται για μία κατάσταση την οποία για πρώτη φορά περιέγραψε ο Ιταλός γιατρός Antonio Vallisneri το 1721! Αν και είναι γνωστή εδώ και τρεις αιώνες ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών παραμένει αδιάγνωστο.

Το όνομα του συνδρόμου δηλώνει και το κύριο χαρακτηριστικό αυτού: το σύνδρομο αφορά τις ωοθήκες, το αναπαραγωγικό όργανο των γυναικών που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης και τελικά την σύνθεση των ώριμων ωαρίων. Στην περίπτωση του ΣΠΩ παράγονται μη ώριμα ωάρια που μοιάζουν με κύστες.

Συμπτώματα και κύριες εκδηλώσεις

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύνδρομο με εκδηλώσεις που αναπτύσσονται  τόσο σε ορμονικό όσο και σε μεταβολικό επίπεδο. Κύρια ορμονική διαταραχή αποτελεί ο υπερανδρογοναδισμός δλδ η αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών. Κύρια μεταβολική διαταραχή αποτελεί η ινσουλινοαντίσταση.  Συνέπεια των παραπάνω είναι τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Διαταραχές στην έμμηνο ρύση (ακανόνιστο πρόγραμμα ή πλήρης απουσία)
  • Η υπερβολική τριχοφυΐα σε ορισμένα σημεία του σώματος
  • Η ακμή
  • Οι αλλαγές στη διάθεση του ατόμου
  • Αύξηση βάρους
  • Ανδρικού τύπου αλωπεκία

Η ένταση των συμπτωμάτων ενός ατόμου με PCOS μπορεί να μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ συνδυασμός συμπτωμάτων μπορεί να παρουσιάζεται στο ίδιο άτομο.

Τελικά οι παραπάνω εκδηλώσεις του ΣΠΩ δικαιολογούν το γεγονός ότι το άτομο που πάσχει έχει αυξημένο κίνδυνο:

  • Υπογονιμότητας
  • Εμφάνισης ΣΔ τύπου 2 {πάνω από 10 % των γυναικών με ΣΠΩ)
  • Δυσλιπιδαιμίας (εμφανίζεται στο 70% των γυναικών με ΣΠΩ)
  • Παχυσαρκίας (40-60% των γυναικών με ΣΠΩ είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες)
  • Διαταραχών ύπνου (5-10 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος σε σχέση με όσες δεν έχουν ΣΠΩ!)
  • Εμφάνισης αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης
  • Εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου

Διάγνωση

Για την διάγνωση χρησιμοποιούνται τα κριτήρια κατά Ρότερνταμ, σύμφωνα με τα οποία το άτομο πρέπει να εμφανίζει  2 από τα κάτωθι 3 κάτωθι:

  1. Μορφολογία Πολυκυστικών Ωοθηκών (σε υπέρηχο)
  2. Χαρακτηριστικά υπερανδρογοναδισμού είτε κλινικά (ακμή, ανδρικού τύπου αλωπεκία, αυξημένη τριχοφυΐα) είτε εργαστηριακά (αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και ανδροστενεδιόνης στο αίμα)
  3. Διαταραχές εμμήνου ρύσεως (άστατοι κύκλοι ή πλήρης απουσία κύκλου)

Αίτια

Πρόκειται για μία κατάσταση με πολύπλοκους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς, που ακόμα δεν είναι πλήρως γνωστοί και κατανοητοί.

Στις  βασικές αιτίες της φυσιολογίας του συνδρόμου περιλαμβάνονται:

  • Οι διαταραχές στη σύνθεση των γοναδοτροπινών ορμονών.
  • Η ινσουλινοαντίσταση.
  • Οι επιπτώσεις του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους.
  • Αλλαγές σε μεταβολικά και ορμονικά μονοπάτια που εμπλέκονται στο σύνδρομο.

Πλέον υπάρχει συμφωνία ότι η εμφάνιση του συνδρόμου έχει σημαντική γενετική βάση . Στην αιτιολογία συμβάλουν τόσο επιγενετικοί παράγοντες όσο και ερεθίσματα κατά την περίοδο της κύησης. Συγκεκριμένα υπάρχει η λεγόμενη «Θεωρία του εμβρυικού Προγραμματισμού» σύμφωνα με την οποία έκθεση του εμβρύου σε αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων αυξάνει την ευαισθησία των υποδοχέων του αναπτυσσόμενου εμβρύου σε αυτά με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ΣΠΩ κατά την ενήλικη ζωή!

Υπάρχει σχέση με το βάρος;

Η συσχέτιση αυξημένου βάρους και ΣΠΩ είναι δεδομένη. Καταρχήν 40-80% των γυναικών με ΣΠΩ είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι ακόμα και μικρή μείωση βάρους (της τάξης του 5%) βελτιώνει τις μεταβολικές και ορμονικές εκδηλώσεις του συνδρόμου. Τα παραπάνω θεμελιώνουν την ισχυρή επιδημιολογική συσχέτιση  ΣΠΩ και αυξημένου βάρους.

Γενετικές έρευνες τεκμηριώνουν ότι η αυξημένη προδιάθεση για ΣΠΩ σχετίζεται με γονίδια που αυξάνουν την προδιάθεση για παχυσαρκία! Συγκεκριμένα πρόκειται για αλληλόμορφα των γονιδίων FTO και του υποδοχέα μελανοκορτίνης.

Το ΣΠΩ και το βάρος έχουν ξεκάθαρη επιδημιολογική και γενετική συσχέτιση. Το αυξημένο βάρος μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ΣΠΩ, και το ΣΠΩ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο βάρος!

Μηχανισμός κλειδί για αυτή την σχέση είναι η ινσουλινοαντίσταση.

Συχνά ακούγεται από διάφορες γυναίκες με ΣΠΩ ότι δυσκολεύονται πολύ να χάσουν βάρος ή ότι αυτό γίνεται με πολύ αργό ρυθμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν πιο υψηλό σημείο αίσθησης κορεσμού και αυξημένη όρεξη πρόσληψης τροφής σε σχέση με εκείνες χωρίς το σύνδρομο. Αυτό μάλλον οφείλεται στα επίπεδα κάποιων ορμονών (γκρελίνης, χολοκυστοκίνης), που ρυθμίζουν την όρεξη, και είναι διαταραγμένα στις γυναίκες αυτές. Τα παραπάνω δεδομένα χρήζουν περαιτέρω μελέτης και δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για συμπεράσματα.

Ο κεντρικός ρόλος της Ινσουλινοαντίστασης στο ΣΠΩ

Η ινσουλινοαντίσταση αποτελεί ίσως το κομβικότερο χαρακτηριστικό του ΣΠΩ. Με δεδομένο ότι το 50-90% των γυναικών με ΣΠΩ εμφανίζει ινσουλινοαντίσταση, γίνεται κατανοητό γιατί είναι καίριας σημασίας η αποσαφήνιση του ρόλου της.

Η ινσουλινοαντίσταση σχετίζεται με το ΣΠΩ με 2 τρόπους:

  • Άμεσα γιατί συντελεί στην πρόκλση του ΣΠΩ
  • Έμμεσα γιατί συντελεί στην βαρύτητα των μεταβολικών εκδηλώσεων του.

Η ινσουλινοσντίσταση καταλήγει σε αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμία). Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα:

  • Ενισχύουν άμεσα την σύνθεση ανδρογόνων (κυρίως τεστοστερόνης)
  • Καταστέλουν την σύνθεση του υποδοχέα της τεστοστερόνης με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της στο αίμα.

Η έμμεση επίδραση της ινσουλινοαντίστασης, σχετίζεται με την ανάπτυξη των μετβολικών συνεπειών, όπως ο ΣΔ2, η δυσλιπιδαιμία και το υπερβάλον βάρος. Διαμεσολαβείται μέσω της καταστολής της δράσης ενός συγκεκριμένου υποδοχέα στο κύτταρο (του PI3).

Φαύλος κύκλος αυξημένου βάρους – Ινσουλινοαντίστασης – ΣΠΩ

Όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα βάρους τόσο μεγαλύτερη η μείωση της λειτουργίας του υποδοχέα. Όσο πιο μεγάλη είναι η μείωση της λειτουργίας τόσο πιο έκδηλες θα είναι οι μεταβολικές συνέπειες αφενός και τόσο πιο μεγάλος θα είναι ο βαθμός της αύξησης των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα.

Όμως, όπως είδαμε και παραπάνω τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα προκαλούν αύξηση της σύνθεσης ανδρογόνων και άρα επιδείνωση του ΣΠΩ!

Για αυτό για την αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι καίριας σημασίας ο έλεγχος του βάρους.

Ακόμα και μια μείωση 5-10% του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση του κύκλου έμμηνου ρύσης, σε μείωση της ακμής και της αυξημένης τριχοφυΐας αλλά και σε μεγαλύτερες ευκαιρίες για εγκυμοσύνη γυναικών  που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Θεραπεία

Η θεραπεία του συνδρόμου αφορά την αντιμετώπιση τοων ορμονικών και μεταβολικών διαταραχών. Η αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης αποτελεί κεντρικό στόχο όπως εξηγήσαμε παραπάνω.

Τα όπλα που έχουμε στην φαρέτρα μας είναι φαρμακευτική αγωγή (κυρίως αντισυλληπτικά) και βελτιώσεις στον τρόπο ζωής.

Αποτελεί πολύ ελπιδοφόρα πραγματικότητα το γεγονός ότι βελτιώσεις του τρόπου ζωής (αλλαγές στην διατροφή, αύξηση σωματικής δραστηριότητας, διακοπή καπνίσματος) μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα.

Υπάρχει συνιστώμενη δίαιτα για την αντιμετώπιση του ΣΠΩ;

Αφού το αυξημένο βάρος και η ινσουλινοαντίσταση αποτελούν σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες, σίγουρα η βελτίωση της διατροφής και του τρόπου ζωής θα συμβάλουν θετικά.

Παρά ταύτα δεν υπάρχουν δεδομένα που να συνηγορούν υπέρ ενός συγκεκριμένου διατροφικού σχήματος, μιας συγκεκριμένης δίαιτας για την αντιμετώπιση του ΣΠΩ.

Εϊναι σαφές όμως ότι ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής θα βοηθήσει σημαντικά. Επίσης είναι σαφές (εξηγήσαμε παραπάνω αναλυτικά) ότι η ρύθμιση βάρους (σε όσες την χρειάζονται) αποτελεί θεραπευτικό στόχο.

Ουσιαστικά η διατροφική παρέμβαση στο ΣΠΩ ταυτίζεται με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης ή του ΣΔ τύπου 2.

 Πιο συγκεκριμένα η παρέμβαση συνίσταται: στην καθιέρωση τακτικών γευμάτων, την καλύτερη οργάνωση τους, την  κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής αλέσεως καθώς και την περιορισμένη κατανάλωση πολύ λιπαρών τροφίμων, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και της αυξημένης ποσότητας αλκοόλ.

Μέχρι τώρα φαίνεται ότι η μείωση των θερμίδων και όχι η σύσταση της δίαιτας, είναι ο καθοριστικός παράγοντας που συντελεί στην βελτίωση των συμπτωμάτων.

Δίαιτα Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη

Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει ενδιαφέρον για την δίαιτα Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη. Οι δίιατες Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη (δείκτης που μας δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αποτελούμενο κυρίως από υδατάνθρακες αυξάνει το σάκχαρο του αίματος) φαίνεται ότι βελτιώνουν την ινσουλινοαντίσταση μειώνοντας συγχρόνως τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων (πχ. καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης). Για αυτό η εφαρμογή της μελετήθηκε και στην περίπτωση του ΣΠΩ.

Από μερικές μελέτες φάνηκε ότι στις γυναίκες με ΣΠΩ η δίαιτα Χαμηλού Δείκτη σε σχέση με μια ισοθερμιδική δίαιτα υψηλού Γλυκαιμικού Δείκτη, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της περιφέρειας μέσης και των επιπέδων τεστοστερόνης σε σχέση με δίαιτες που αποτελούνται από τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Δεν φάνηκε διαφορά στην γλυκόζη νηστείας και στο βάρος.

Επιπρόσθετα οι δίατα ΧΓΔ φαίνεται να επηρεάζει θετικά κάποιες ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Συγκεκριμένα μειώθηκαν τα επίπεδα γκρελίνης (ορμόνη που αυξάνει την όρεξη). Με αυτό τον τρόπο μπορεί να κατευναστεί το συχνά αναφερόμενο ζήτημα των γυναικών με ΣΠΩ, που αφορά την αυξημένη όρεξη σε σχέση με γυναίκες που δεν πάσχουν.

Και πώς μπορεί κάποοιος να εφαρμόσει μία δίαιτα με Χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη;

Ουσιαστικά αυξάνοντας την ποσότητα των φυτικών ινών και μειώνοντας την ποσότητα απλών σακχάρων, κυρίως πρόσθετων. Άρα η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, οσπρίων, η αντικατάσταση των δημητρικών με προϊόντα ολικής αλέσεως και η μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη (δημητρικά, μπισκότα κλπ) θα οδηγήσει σε μείωση του Γλυκαιμικού Δείκτη της διατροφής.

Κετογονική Δίαιτα

Σίγουρα την έχετε ακούσει σαν όπλο για την μείωση βάρους. Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδ/κες (κάτω από 50 γρ. συνολικά ημερησίως).

Σε έρευνα διάρκειας 12 βδομάδων εφαρμόστηκε κετογονική δίαιτα από γυναίκες με ΣΠΩ. Δόθηκε έμφαση ώστε η ποιότητα των λιπαρών να είναι «καλά» (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα). Τα αποτελέσματα της εφαρμογής ήταν αισθητή μείωση βάρους, μείωση γλυκόζης και ινσουλίνης, μείωση ολικής χοληστςρόλης και LDL, μείωση τεστοστερόνης και ωχρινοτρόπου ορμόνης.

Ουσιαστικά η παρέμβαση έδωσε παρόμοια αλλά πιο ενισχυμένα θετικά αποτελέσματα με την Δίαιτα Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι σε ότι αφορά τις γυναίκες με ΣΠΩ η δίαιτα ΧΓΛ και η κετογονική ίσως αποτελούν δυνατό όπλο. Αυτή την στιγμή, όμως, δεν είναι πλήρως τεκμηριώμενη η επίδραση και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Μπορούν να βοηθήσουν κάποια συμπληρώματα;

Το ερώτημα αφορά κυρίως ορισμένα ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες που ενδέχεται να εμπλέκονται στην φυσιολογία του συνδρόμου.

Η βασική αρχή και για την περίπτωση του ΣΠΩ είναι ότι η λήψη συμπληρωμάτων έχει νόημα μόνο όταν δεν καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες μέσω της διατροφής.

Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν ανεπαρκή διατροφή σε πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (Ca, Mg, Zn) και βιταμίνες (βιτ. C, βιτ. D και πολλές από το σύμπλεγμα Β).

Επομένως πρώτος στόχος είναι η βελτίωση της διατροφής ώστε να καλυφθούν πιθανές ελλείψεις.

Μερικά θρεπτικά συστατικά, όμως, χρήζουν μεγαλύτερης έμφασης είτε λόγω της σημασίας τους στο ΣΠΩ είτε λόγω δυσκολίας επαρκούς κάλυψης. Συγκεκριμένα:

  • Ο ψευδάργυρος έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των PCOS καθώς συμβάλλει στην αναπαραγωγή αλλά και σχετίζεται και με τους μηχανισμούς φλεγμονής και οξειδωτικού στρες και επομένως θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων συνδρόμου κυρίως σε παχύσαρκες γυναίκες.
  • Η βιταμίνη D: Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε γυναίκες με PCOS. Η έλλειψη της συνδέεται με ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές του συνδρόμου. Ένας πιθανός μηχανισμός είναι ότι η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε δυσλειτουργία του μεταβολισμού των υδ/κων, μείωση της ινσουλινοευαισθησίας και ενδεχομένως οδηγεί σε ινσουλινοαντίσταση.
  • Σύμπλεγμα Β: ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην Β12 και Β1 διότι τα άτομα που λαμβάνουν μετφορμίνη εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα των παραπάνω βιταμινών.
  • Μυοϊνοσιτόλη: Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν να συμβάλει στην ενίσχυση της ινσουλινοευαισθήσιας με τρόπο παρόμοιο με την μετφορμίνη, στις γυναίκες με ΣΠΩ.

Ωστόσο, λόγω αντιφατικών ευρημάτων είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες σχετικά με τη χορήγηση συμπληρωμάτων και τα πιθανά οφέλη στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Συμπέρασμα

Το ΣΠΩ είναι μια πολύπλοκη κατάσταση με μεταβολικές και ορμονικές επιπλοκές. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ινσουλινοαντίσταση. Παρά ταύτα, ακόμα και μικρές βελτιώσεις του τρόπου ζωής μπορούν να διορθώσουν τόσο τις ορμονικές όσο και τις μεταβολικές διαταραχές, σε σημαντικό βαθμό. Δεν προτείνεται συγκεκριμένη δίαιτα για την αντιμετώπιση του ΣΠΩ. Είναι ξεκάθαρο όμως, ότι η ρύθμιση βάρους (όπου χρειάζεται) και η βελτίωση της διατροφής, στα πλαίσια ενός υγιεινού μοντέλου, αποτελούν καίρια στρατηγική αντιμετώπισης τοτυ ΣΠΩ. Κάποιες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η δίαιτα Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη και η Κετογονική δίαιτα, φαίνεται να δίνουν σημαντικά οφέλη, αλλά χρήζουν περισσότερης έρευνας. Όπως και να έχει η αρχή της εξατομίκευσης παραμένει απαράβατη. Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την συμπληρωματική λήψη κάποιου συστατικού που θα βοηθούσε. Η απόφαση για την λήψη συμπληρωμάτων είναι εξατομικευμένη και προτείνεται σε περίπτωση μη επαρκούς κάλυψης.

Μπελέκος Βασίλης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πετροπούλου Γεωργία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.            Dambala, K., et al., Biomarkers of Endothelial Dysfunction in Women With Polycystic Ovary Syndrome. Angiology, 2019. 70(9): p. 797-801.

2.            Szczuko, M., et al., Nutrition Strategy and Life Style in Polycystic Ovary Syndrome-Narrative Review. Nutrients, 2021. 13(7).

3.            Faghfoori, Z., et al., Nutritional management in women with polycystic ovary syndrome: A review study. Diabetes Metab Syndr, 2017. 11 Suppl 1: p. S429-S432.

4.            Neves, L.P.P., et al., Nutritional and dietary aspects in polycystic ovary syndrome: insights into the biology of nutritional interventions. Gynecol Endocrinol, 2020. 36(12): p. 1047-1050.

5.            Trust, S.W.N.F., Dietary Advice for Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). 2019.

6.            Barber T. M et al., Why are women with polycystic ovary syndrome obese?. British Medival Bulletin, 2022. 143: 4-14.

Σπιτικό παγωτό γιαούρτι

  • Μερίδες: 12

Υλικά για το παγωτό γιαούρτι

  • 2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 3 κεσεδάκια (x200 γραμ.) στραγγιστό γιαούρτι
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι

Προτεινόμενα υλικά για topping

  • Φιστίκια Αιγίνης (ψίχα, ανάλατα)
  • Μέλι ή κάποιο σιρόπι
  • Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα

Εκτέλεση

Αν έχουμε παγωτομηχανή το σπιτικό παγωτό γιαούρτι χτυπιέται και παγώνει συγχρόνως και το αποτέλεσμα είναι ένα απαλό και αφράτο.

Όταν δεν έχουμε παγωτομηχανή ακολουθούμε την παλιά μέθοδο: Παγώνουμε να σφίξει και αφρατεύουμε με μίξερ χειρός, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές τη διαδικασία μέχρι να επιτύχουμε απαλή υφή χωρίς κρυστάλλους για το παγωτό γιαούρτι.

  1. Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μία κατσαρόλα.
  2. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  3. Προσθέτουμε το μέλι. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  4. Βράζουμε το γάλα σε κατσαρόλα. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, λίγο-λίγο ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί.
  6. Προσθέτουμε και το κρύο πλέον σιρόπι. Ανακατεύουμε καλά.
  7. Βάζουμε το μπολ με το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι να αρχίσει να κάνει σώμα, να σφίξει.
  8. Τότε το χτυπάμε ξανά με μίξερ χειρός να αφρατέψει και να διαλυθούν οι κρύσταλλοι που σχηματίζονται από την ψύξη.
  9. Ξαναπαγώνουμε το μείγμα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3-4 φορές ακόμα, να αφρατέψει καλά.

Γαρνίρουμε με όποιο υλικό έχουμε επιλέξει για topping (σιρόπι, μέλι, ξηρούς καρπούς, φρούτα) και απολαμβανουμε το υπέροχο παγωτό

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (130 gr – 2 μπάλες παγωτό)

Ενέργεια 135,8 kcal
Πρωτεϊνη 6,4 gr
Υδατάνθρακες 23,3 gr
Εκ των οποίων σάκχαρα 23,3 gr
Λιπαρά 2,3 gr

Σχόλιο

Σκοπός της απόπειρας αυτής ήταν να παρασκευαστεί ένα παγωτό γιαούρτι σπιτικό με υφή αντίστοιχη με την υφή του εμπορικού προϊόντος, ωραία γεύση και καλύτερη διατροφική σύσταση. Σαν βάση επέλεξα την συνατγή της Αργρυρούς Μπαρμπαρήγου. Προκειμένου να μειωθεί το περιεχόμενο σε θερμίδες και σάκχαρα μείωσα κατά το ήμισυ την ποσότητα στο μέλι. Το τελικό απότέλεσμα σε ότι αφορά την γεύση και την υφή ήταν ικανοποιητικότατο!

Αν συγκριθεί αυτή η σπιτική version παγωτού γιαούρτι με μια εμπορική εκδοχή (στοιχεία από πίνακες USDA) θα διαπιστωθεί ότι περιέχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες και σάκχαρα (κατά περίπου 40%). Με αυτό το δεδομένο γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί μια πολύ τίμια επιλογή για ένα δροσιστικό γλυκό το καλοκαίρι.

Από κει και πέρα εννοείται ότι ανάλογα με το topping που θα επιλέξει κανείς θα αυξηθεί το περιεχόμενο τόσο σε θερμίδες όσο και σε σάκχαρα ή/και λιπαρά. Καλή απόλαυση!

Βασίλης Μπελέκος, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα είναι μια χρόνια γαστρεντερική διαταραχή, με μεγάλη συχνότητά στον πληθυσμό, που αφορά την αλληλεπίδραση εντέρου-εγκεφάλου. Παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες και σε άτομα κάτω των 50 ετών και χαρακτηρίζεται κυρίως από κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και διαταραχή στις εντερικές κενώσεις (δυσκοιλιότητα, διάρροια), κάτι που συχνά προκαλεί ένα αίσθημα δυσφορίας και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτό.

Το ακριβές ποσοστό των πασχόντων δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια, λόγω ετερογένειας των δεδομένων, αλλά υπολογίζεται ότι είναι περίπου 4% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το κύρια χαρακτηριστικά του είναι:

  • Η ευρεία γκάμα συμπτωμάτων
  • Η χρονιότητα
  • Η εναλλαγή φάσεων έξαρσης συμπτωμάτων και φάσεων ύφεσης

Παρά το ότι δεν αποτελεί κατάσταση απειλητική για την ζωή, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για όσους πάσχουν. Είναι χαρακτηριστικό 1 στους 4 πάσχοντες αναφέρει απουσίες από την εργασία του που σχετίζονται με το ΣΕΕ.

Ασθενείς αναφέρουν ότι θα αντάλλαζαν μέχρι και 10 χρόνια προσδόκιμου ζωής με άμεση θεραπεία και απαλλαγή από τα συμπτώματα του ΣΕΕ!!

Ορισμός και διάγνωση

Η διάγνωση του ΣΕΕ στηρίζεται στα πιο πρόσφατα κριτήρια που διατύπωσε το Rome Foundation (Rome IV) και συνοψίζονται παρακάτω:

Η εμφάνιση κοιλιακού πόνου τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα σε συνδυασμό με 2 ή περισσότερα από τα παρακάτω.

-Αλλαγές στη  συχνότητα των κενώσεων.

-Αλλαγές στη μορφή των κοπράνων.

-Ανακούφιση ή επιδείνωση με την κένωση.

Για τη διάγνωση του συνδρόμου τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να εντοπίζονται τους τελευταίους τουλάχιστον 3 μήνες, με την έναρξη των συμπτωμάτων να παρουσιάζεται στους 6 μήνες πριν από τη διάγνωση.

Διαχωρισμός από άλλες λειτουργικές διαταραχές

Προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα διαχωρισμός του ΣΕΕ από άλλες λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές (όπως η λειτουργική δυσκοιλιότητα και λειτουργική διάρροια) έχει αφαιρεθεί από τα πρόσφατα κριτήρια η έννοια της κοιλιακής δυσφορίας που ήταν γενική και ασαφής, ενώ αυξήθηκε η συχνότητα κοιλιακού άλγους σε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα σε σχέση με 3 φορές/μήνα με βάση την προηγούμενη διατύπωση Rome III. Επομένως αυτό που διαχωρίζει το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου σε σχέση με άλλες διαταραχές του εντέρου με  παρόμοια συμπτώματα είναι η εμφάνιση κοιλιακού πόνου στην συχνότητα που προαναφέρθηκε. Ωστόσο, πολλές φορές τα συμπτώματα παρουσιάζουν διακυμάνσεις και υπάρχει αλληλοεπικάλυψη ανάμεσα στις διάφορες διαταραχές του εντέρου. Η σωστή διάγνωση των εντερικών διαταραχών είναι απαραίτητη για την αποφυγή περαιτέρω σοβαρών προβλημάτων όπως οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά και η αύξηση κινδύνου για καρκίνο του εντέρου.

 Τύποι ΣΕΕ

Το ΣΕΕ, ανάλογα με τη μορφή με την οποία εμφανίζεται, διακρίνεται στις 4 παρακάτω κατηγορίες:

-IBS-diarrhea (IBS-D) Όταν το κύριο σύμπτωμα είναι η διάρροια.

-IBS-Constipation (IBS-C) Όταν το κύριο σύμπτωμα είναι η δυσκοιλιότητα.

-IBS-Mixed (IBS-M) Όταν τα συμπτώματα είναι μικτά (εναλλαγές διάρροιας-δυσκοιλιότητας).

-IBS-Unclassified (IBS-U) Όταν δεν ανήκει σε κάποιον απ’ τους παραπάνω τύπους.

Αίτια

Λόγω της μεγάλης συχνότητας εμφάνισης του ΣΕΕ ο όγκος της έρευνας είναι μεγάλος και τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί εξελίξεις σχετικά με την αιτιολογία του. Έτσι, με βάση τα τελευταία δεδομένα το ΣΕΕ δεν αποτελεί λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή αλλά διαταραχή της αλληλεπίδρασης εντέρου-εγκεφάλου (μέσω του άξονα εντέρου εγκεφάλου).

Παρά ταύτα τα αίτια παραμένουν άγνωστα. Φαίνεται ότι η γενετική προδιάθεση, λοιμώξεις και δυσάρεστα γεγονότα νωρίς στην ζωή του ανθρώπου μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης. Ταυτόχρονα το χρόνιο stress και οι αρνητικές αντιλήψεις που αφορούν τα συμπτώματα της νόσου αυξάνουν την συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων.

Άρα το stress μπορεί να αποτελεί αίτιο του ΣΕΕ για κάποιους, ενώ για κάποιους άλλους αποτελεί αποτέλεσμα των συμπτωμάτων.

Παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί

Το ΣΕΕ αποτελεί μία πολύπλοκη και πολυπαραγοντική κατάσταση που αφορά την αλληλεπίδραση εντέρου-εγκεφάλου. Οι σχετιζόμενοι μηχανισμοί αφορούν:

  1. Αλλαγές στην επεξεργασία του εντερικών ερεθισμάτων από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα.
  2. Σπλαχνική υπερευαισθησία
  3. Αντιδράσεις ανοσοποιητικού που σχετίζονται με την φλεγμονή και την διαπερατότητα εντερικού επιθηλίου
  4. Κινητικότητα εντέρου και διαδικασία διέλευσης περιεχομένου δια μέσου του εντέρου
  5. Αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα

Διαχείριση και θεραπεία

Η διαχείριση είναι ξεκάθαρα συμπτωματική και στοχεύει στην αντιμετώπιση του κυρίαρχου συμπτώματος του ασθενούς. Λόγω της μεγάλης γκάμας των συμπτωμάτων και της πολύπλοκης παθοφυσιολογίας, η εξατομίκευση είναι ο κύριος πυλώνας της διαχείρισης.

Το πρώτο βήμα είναι η διάγνωση και η αναγνώριση του τύπου ΣΕΕ στον οποίο ανήκει ο ασθενής.

Τα όπλα για την αντιμετώπιση του ΣΕΕ είναι τα εξής:

  • Διατροφική παρέμβαση
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Ψυχοθεραπεία

Το δεύτερο βήμα είναι να εδραιωθεί καλή σχέση-επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και θεράποντος, ούτως ώστε να καταστεί σαφές ότι το ΣΕΕ αποτελεί διαταραχή αλληλεπίδρασης εντέρου-εγκεφάλου και ότι υπάρχει «ευρύ» οπλοστάσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 2 στάδια: αρχικό-πρωτοβάθμιο και αν δεν υπάρξει βελτίωση δευτεροβάθμιο

Πρώτη γραμμή παρέμβασης

Εφόσον διαγνωστεί το ΣΕΕ μπορεί να ξεκινήσει και το πρώτο στάδιο θεραπευτικών παρεμβάσεων, που περιλαμβάνει:

  • Διατροφικούς χειρισμούς
  • Εδραίωση συστηματικής σωματικής δραστηριότητας
  • Λήψη ελαίου μέντας (φαίνεται ότι μπορεί να ανακουφίσει τα ήπια συμπτώματα αλλά αντενδείκνυται σε όσους έχουν Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)
  • Φαρμακευτική αγωγή (κυρίως κάποια σπασμολυτικά)

Δεν είναι καθόλου απίθανο η θεραπευτική παρέμβαση πρώτου σταδίου να είναι αποτελεσματική και να μην χρειαστούν οι παρεμβάσεις του δευτέρου σταδίου που είναι αμιγώς φαρμακευτικές.

Διατροφική αντιμετώπιση

Τουλάχιστον το 80% των ατόμων που εμφανίζουν ΣΕΕ αναφέρουν  συμπτώματα σχετιζόμενα με τη διατροφή. Τα τρόφιμα που συνδέονται (από τους ασθενής) πιο συχνά με  ανεπιθύμητα συμπτώματα μπορεί να περιέχουν είτε ζυμώσιμους υδατάνθρακες είτε είναι πολύ λιπαρά. Οι ασθενείς με συμπτώματα που συνδέονται με διατροφικούς παράγοντες, σε αντίθεση με τους ασθενείς χωρίς διατροφικές ευαισθησίες, αναφέρουν πιο έντονα  γαστρεντερικά συμπτώματα. Έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών εκδηλώνει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με τη διατροφική αντιμετώπιση του συνδρόμου, θέλοντας να ενημερωθεί  για τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται ή να αποφεύγονται.

Η διατροφική αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου στοχεύει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα μειώνοντας κυρίως το αίσθημα φουσκώματος και την εμφάνιση διάρροιας ή/και δυσκοιλιότητας. Με σταδιακές αλλαγές στη διατροφή, τα άτομα που εμφανίζουν ΣΕΕ μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την διατροφική αντιμετώπιση του συνδρόμου μέσω παραδοσιακών διατροφικών συμβουλών, της δίαιτας χαμηλής σε  FODMAP (δηλαδή σε ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) και της δίατας χωρίς γλουτένη.

Χρειάζεται αποκλεισμός συγκεκριμένων τροφίμων για την αντιμετώπιση του ΣΕΕ;

Σύμφωνα (και) με τις πιο πρόσφατες συστάσεις δεν υπάρχει καμία ρητή απαγόρευση τροφίμων για όσους πάσχουν από ΣΕΕ. Συγκεκριμένα δεν προτείνεται ούτε δίαιτα ελεύθερη γλουτένης ούτε δίαιτες αποκλεισμών που στηρίζονται στα αντισώματα IgG. Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει επιβεβαιώσει την συσχέτιση  εμφάνισης συμπτωμάτων με την πρόσληψη κάποιου τροφίμου, τότε αυτό το τρόφιμο μπορεί να αποκλειστεί. Επειδή όμως η ασφαλής συσχέτιση δεν είναι τόσο εύκολη είναι σημαντικό ο ασθενής με τον θεράποντα να έχουν εδραιώσει καλή επικοινωνία ούτως ώστε να εκτιμηθεί σωστά και η αναφερόμενη συσχέτιση.

Βάση της διαχείρισης η ισορροπημένη διατροφή

Διατροφική αντιμετώπιση πρώτης γραμμής

-Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων (5-6 μέσα στην ημέρα), με σταθερές ώρες (όσο γίνεται) και αποφυγή παράλειψης γευμάτων.

-Είναι βοηθητικό τα γεύματα να καταναλώνονται με ηρεμία και οι τροφές να μασώνται καλά.

-Είναι βοηθητικός ο έλεγχος των μερίδων. Το μεγάλο μέγεθος μερίδων μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

-Επαρκής ύπνος και ξεκούραση με όσο γίνεται πιο σταθερές ώρες

-Περιορισμός καφείνης. Συστήνεται πρόσληψη εως 2 κούπες καφέ την ημέρα

-Περιορισμός αλκοόλ. Συστήνονται τουλάχιστον 2 μέρες την βδομάδα χωρίς καθόλου πρόσληψη αλκοόλ και κατανάλωση έως 2 ποτά τις υπόλοιπες μέρες.

-Αποφυγή ανθρακούχων αναψυκτικών

-Αποφυγή τροφίμων που δεν είναι ανεκτά από το άτομο και έχει διαπιστωθεί ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Συστήνεται η τήρηση ημερολογίου καταγραφής συμπτωμάτων και πρόσληψης τροφής

-Επαρκής ενυδάτωση. Συστήνεται πρόσληψη τουλάχιστον  6-8 ποτηριών νερού ημερησίως.

-Αποφυγή προϊόντων χωρίς ζάχαρη (π.χ τσίχλες, γλυκά). Η μαννιτόλη και η σορβιτόλη που περιέχουν μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα.

-Αποφυγή πολύ λιπαρών τροφίμων, τηγανητών και μαγειρέματος με πρόσθετα λίπη (πχ. βούτυρο, κρέμες κλπ.)

-Περιορισμός πολύ όξινων και καυτερών φαγητών, μέντας και καφεΐνης όταν παρουσιάζεται αίσθημα καύσου ή σε περίπτωση που το άτομο πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

-Προσαρμογή της διατροφής σε ότι αφορά την πρόσληψη φυτικών ινών με βάση την ένταση και το είδος των συμπτωμάτων

Φυτικές Ίνες

Οι φυτικές ίνες (και τα τρόφιμα που τις περιέχουν) είναι ίσως το πιο επίμαχο συστατικό που χρειάζεται να διαχειριστούν τα άτομα με ΣΕΕ. Οι φυτικές ίνες διακρίνονται σε 2 κατηγορίες:

  • Αδιάλυτες στο νερό (απορροφούν νερό και αυξάνουν όγκο κοπράνων) με κύριες πηγές τα σιτηρά, το καλαμπόκι, τον φλοιό και τα σπόρια φρούτων και λαχανικών και τους ξηρούς καρπούς
  • Διαλυτές στο νερό (διαλύονται και πέπτονται από βακτήρια εντέρου) με κύριες πηγές την βρώμη, το κριθάρι, το psyllium , την ispaghula, την σάρκα φρούτων λαχανικών και τα όσπρια

Έχει φανεί πως οι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών (πχ. βρώμη, κριθάρι), ωστόσο αναφέρουν κοιλιακό  πόνο και φούσκωμα μετά την κατανάλωση αδιάλυτων φυτικών ινών (προϊόντα ολικής, ξηροί καρποί, κάποια λαχανικά).

Το παραπάνω εξηγεί και γιατί κάποιοι αναφέρουν ανακούφιση συμπτωμάτων κατόπιν μιας δίαιτας ελέθερης γλουτένης. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων, σε μια τέτοια περίπτωση, οφείλεται στην μείωση της πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών (λόγω της αποφυγής σιτηρών) και όχι στον αποκλεισμό της γλουτένης.

Η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών συστήνεται να αυξάνεται σταδιακά κατά 3-4 g ημερησίως, εφόσον είναι ανεκτές από το άτομο με ΣΕΕ, έως ότου φτάσει τα 20-30 g/ ημέρα.

Γενικά η πρόσληψη και το μίγμα των φυτικών ινών που θα προταθεί θέλει εξατομικευμένη διαχείριση. Κύριες αρχές είναι η σταδιακή αύξηση, η έμφαση σε τρόφιμα με διαλυτές φυτικές ίνες και η προσαρμογή με βάση το κυριάρχο σύμπτωμα. Έτσι:

Αν κύριο σύμπτωμα είναι το «φούσκωμα»: πέρα από τις οδηγίες που αναφέρθηκαν παραπάνω καλό είναι να περιοριστεί η κατανάλωση τροφίμων όπως όσπρια, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών.

Αν κύριο σύμπτωμα είναι η διάρροια: περιορίζεται η πρόσληψη φυτικών ινών (ειδικά των αδιάλυτων). Καλό είναι να περιοριστεί η πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και προϊόντων ολικής αλέσεως.

Αν κύριο σύμπτωμα είναι η δυσκοιλιότητα: Σταδιακή αύξηση (όχι απότομη) διαλυτών φυτικών ινών. Βοηθητική θα ήταν η κατανάλωση 1 κ.σ λιναρόσπορου την ημέρα ή σκόνης psyllium.

Διατροφική αντιμετώπιση δεύτερης γραμμής: Δίαιτα χαμηλή σε FODMAP’s

Σε περίπτωση που οι διατροφικοί χειρισμοί πρώτης γραμμής δεν αποδώσουν, Σημαντική στην αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι η δίαιτα χαμηλή σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες (low FODMAP diet). Ως FODMAPS χαρακτηρίζονται οι μικρής αλύσου ζυμώσιμοι υδατάνθρακες που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι και τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Εξαιτίας της ταχύτατης ζύμωσής τους από το μικροβίωμα του εντέρου και της μικρής απορρόφησής τους οδηγούν σε αύξηση του όγκου νερού στο λεπτό έντερο, παραγωγή αερίων και άλλα εντερικά συμπτώματα καθώς και βαρύτερα γαστρεντερικά συμπτώματα σε άτομα με σπλαχνική ευαισθησία.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι FODMAP ανάλογα με το μήκος της αλυσίδας των υδατανθράκων:

  1. Ολιγοσακχαρίτες, Φρουκτάνες και γαλακτοολιγοσακαρίτες: Αποτελούνται από τη μεγαλύτερου μήκους αλυσίδα σε σχέση με τους άλλουςς τύπους. Στον άνθρωπο δεν υπάρχει κατάλληλο ένζυμο που να διασπά τα παραπάνω, επομένως παρατηρείται δυσαπορρόφηση καθώς και διάφορα συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακός πόνος και παραγωγή αερίων. Περιέχονται κυρίως σε τρόφιμα από σιτάρι και σίκαλη,στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στις αγκινάρες, στο κρεμμύδι και στο σκόρδο.
  2. Δισακχαρίτες: Σε αυτούς ανήκει και η λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος). Ωστόσο, το ένζυμο για τη διάσπαση της λακτόζης μπορεί να παρουσιάζει μειωμένη δραστικότητα με την αύξηση της ηλικίας, σε περιόδους φλεγμονής σχετιζόμενες με νόσους αλλά και σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. Τα άτομα με επαρκή ποσότητα του ενζύμου λακτάση, που διασπά τη λακτόζη, δε χρειάζεται να την περιορίσουν στη δίαιτα. Η δυνατότητα απορρόφησης λακτόζης μπορεί να ελεγχθεί με ένα τεστ αναπνοής υδρογόνου/μεθανίου.
  3. Μονοσακχαρίτες: Αποτελούν τους μικρότερους υδατάνθρακες  και σε αυτούς περιλαμβάνεται και η φρουκτόζη που συναντάται στα φρούτα (μήλα, αχλάδια, καρπούζι κ.α.), στο μέλι και σε ορισμένα λαχανικά ή ως γλυκαντικό. Εξαιτίας του μικρού μεγέθους παρουσιάζει υψηλή ωσμωτκότητα και οδηγεί στην είσοδο νερού στο έντερο οδηγώντας σε πόνο, φούσκωμα, εντερική κινητικότητα και διάρροια.
  4. Πολυόλες: Συνηθέστερες σε αυτή την κατηγορία είναι η μαννιτόλη, σορβιτόλη που περιέχονται σε μήλα, αχλάδια, φρούτα με καρπό στον πυρήνα, μανιτάρια καθώς και τεχνητά γλυκαντικά. Οι πολυόλες απορροφώνται  με πολύ αργό ρυθμό απ’ το λεπτό έντερο με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται συχνά το ωσμωτικό φαινόμενο και να προκαλούνται συμπτώματα ανεξάρτητα απ’ την απορρόφηση ή μη απορρόφησή τους.

Τα άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ συχνά τείνουν να αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή τους εξαιτίας του φόβου εμφάνισης ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Αυτό αποτελέι μία τακτική που δεν συστήνεται, διότι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP χρειάζεται εξατομίκευση και δεν είναι μια δίαιτα που μπορεί να εφαρμόζεται αυστηρά εφ’όρου ζωής.

Για το λόγο αυτό η διατροφική αντιμετώπιση μέσω αυτής της δίαιτας συνήθως αποτελείται από 3 συγκεκριμένα στάδια.

Περιορισμός ή/και αφαίρεση από τη δίαιτα τροφίμων υψηλών σε FODMAP ή που έχει παρατηρηθεί ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Σταδιακή επανένταξη ώστε να διαπιστωθεί ποια από τα τρόφιμα τελικά είναι μη ανεκτά από το άτομο.

Εξατομίκευση εφόσον έχει εξακριβωθεί ποια τρόφιμα είναι ανεκτά ή όχι το άτομο μπορεί να περιορίσει ορισμένα και να απολαύσει άλλα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Επειδή η παραπάνω διαδικασία είναι πολύπλοκη είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί με την βοήθεια διαιτολόγου.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι σκευάσματα που περιέχουν ζωντανούς ή εξασθενημένους μικροοργανισμούς οι οποίοι επιδρούν στο μικροβίωμα του εντέρου μεταβάλλοντάς το. Οι αλλαγές αυτές στο έντερο πιθανώς να οδηγούν σε βελτίωση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Ωστόσο, οι μελέτες δεν έχουν καταλήξει στο κατά πόσο υπάρχει σημαντικό όφελος απ’ τη χρήση προβιοτικών και είναι δύσκολο να δωθούν συγκεκριμένες συστάσεις. Ως θεραπεία μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα άτομα με ΣΕΕ μειώνοντας τον κοιλιακό πόνο και τα γενικότερα συμπτώματα αλλά προς το παρών είναι αδύνατο να δοθεί εξατομικευμένη θεραπεία ανάλογα με το μικροβίωμα που συναντάται στα κόπρανα κάθε ασθενούς. Αυτό που συνήθως συστήνεται στους ασθενείς με ΣΕΕ  είναι η δοκιμή προβιοτικών για περίπου 12 εβδομάδες και διακοπή της θεραπείας αν δεν παρουσιαστεί κανένα όφελος.

Θα ήταν έξυπνη τακτική η δοκιμή προβοτικών γιατί δεν ενέχει κίνδυνο και το χειρότερο σενάριο είναι απλά η μη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχει ευρεία γκάμα φαρμάκων που τεκμηριωμένα μπορούνα να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τον τύπο του ΣΕΕ. Επιγραμματικά πρόκειται για : κάποια σπασμολυτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιβιοτικά, εκκριταγωγά.

Ψυχολογικές θεραπείες

Αποτελούν το πιο νέο όπλο στο οπλοστάσιο αντιμετώπισης του ΣΕΕ και στηρίζονται στο ότι το σύνδρομο αποτελεί διαταραχή αλληλεπίδρασης εντέρου-εγκεφάλου. Οι θεραπείες αυτές είναι:

  • Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία ειδική για τα συμπτώματα του ΣΕΕ
  • Υπνοθεραπεία ειδική για τα συμπτώματα του ΣΕΕ

Αν και τα ευρύματα για την αποτελεσματικότητα τους ακόμα δεν είναι πολλά, συστήνονται ισχυρά ειδικά σε άτομα που τα συμπτώματα τους επιμένουν παρά την φαρμακευτική αγωγή. Πρόκειται για ένα όπλο που δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορεί να προσφέρει μόνο όφελος αρκεί να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Συμπερασματικά

Το ΣΕΕ ταλαιπωρεί εκατομμύρια κόσμου και μπορεί να μειώσει πολύ την ποιότητα ζωής. Πλέον, θεωρείται διαταραχή της αλληλεπίδρασης εντέρου-εγκεφάλου και έχει πολύπλοκη παθοφυσιολογία. Τα διαθέσιμα «όπλα» για την αντιμετώπιση του είναι πολλά και μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά. Η κύρια αρχή της διαχείρισης του ΣΕΕ είναι η εξατομίκευση και η σωστή αξιολόγηση. Σίγουρα τα άτομα που πάσχουν θα χρειαστεί να κάνουν τροποποιήσεις στην διατροφή τους. Σε καμία περίπτωση η διατροφική παρέμβαση δεν στηρίζεται στον δια βίου αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων, ούτε στον αποκλεισμό από δραστηριότητες της καθημερινότητας. Με την σωστή  ενημέρωση και εκπαίδευση από έναν διαιτολόγο, μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της αντιμετώπισης του ΣΕΕ και της βιώσιμης και θρεπτικής διατροφής, σε συνθήκες πραγματικής ζωής.  

Μπελέκος Βασίλης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πετροπούλου Γεωργία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.            Lacy, B.E., et al., ACG Clinical Guideline: Management of Irritable Bowel Syndrome. Am J Gastroenterol, 2021. 116(1): p. 17-44.

2.            Vasant, D.H., et al., British Society of Gastroenterology guidelines on the management of irritable bowel syndrome. Gut, 2021. 70(7): p. 1214-1240.

3.            S.J, B., How to institute the low-FODMAP diet. Journal og Gastroenterology and Hepatology, 2017.

4.            Dietetics, A.o.N.a., Irritable Bowel Syndrome.

5.            H.G, V. FODMAP Diet: What You Need to Know.

4 συνταγές για τα leftovers των τραπεζιών

Cheesecake με μελομακάρονα

  • Μερίδες: 10
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 6 ώρες
  • Φυλάμε το cheesecake στο ψυγείο για 4 μέρες.

Υλικά για τη βάση

  • 180 γρ. μελομακάρονα
  • 80 γρ. βούτυρο, λιωμένο & χλιαρό      

Υλικά για την κρέμα & την επικάλυψη

  • 250 γρ. γιαούρτι 2%
  • 400 γρ. τυρί κρέμα light, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 40 γρ. μέλι
  • μαρμελάδα της αρεσκείας μας, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1) Ξεκινάμε με τη βάση. Αλέθουμε τα μελομακάρονα και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί τριφτό μείγμα.

2) Πιέζουμε ομοιόμορφα το μείγμα σε ταψάκι περασμένο με λαδόκολλα που να περισσεύει/σηκώνεται αρκετά από τα τοιχώματα του σκεύους. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα.

3) Χτυπάμε με το μίξερ το τυρί κρέμα με το μέλι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι. Χτυπάμε μέχρι να γίνει κρεμώδες.

 4) Στρώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω στη βάση από μελομακάρονα και βάζουμε όπως είναι το σκεύος/ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

5) Όταν έχει κρυώσει και σφίξει (θα παραμείνει ωστόσο κρεμώδες), μπορούμε να σερβίρουμε. Μεταφέρουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με το cheesecake σε ξύλο κοπής και κόβουμε σε κομμάτια.

7) Περιχύνουμε με λίγη μαρμελάδα της αρεσκείας μας (προαιρετικά) και σερβίρουμε.

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα

Ενέργεια 202 kcal
Λιπαρά 16,2 gr
Κορεμένα 8 gr
Υδατάνθρακες 17,7 gr
Σάκχαρα 9 gr
Πρωτεϊνη 6,5 gr
Φυτικές ίνες 0,3 gr
νάτριο 9,9 mg

Ομελέτα φούρνου με κοτόπουλο και πατάτες

  • Μερίδες: 10

Υλικά

  • ½ ψητό κοτόπουλο που περίσσεψε (περίπου 600 γρ)
  • ½ κιλό πατάτες φούρνου που περίσσεψαν
  • 8 αυγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα 1.5% λιπαρά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 2 κ. σ. θυμάρι φρέσκο

Εκτέλεση

  1. Ξεψαχνίστε καλά το κοτόπουλο και στη συνέχεια απλώστε το σε ένα στρογγυλό σκεύος για τον φούρνο.
  2. Προσθέστε τις πατάτες και σπάστε τις ελαφρά με ένα πιρούνι.
  3. Σπάστε τα αβγά σε ένα μπολ και μαζί με το γάλα ανακατέψτε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί με το κοτόπουλο, τις πατάτες, τις πιπεριές, απλώστε το θυμάρι και στρώστε το κρεμμύδι.
  5. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου σε πρόγραμμα γκριλ και αέρα μέχρι η ομελέτα να φουσκώσει. Καρφώστε ένα μαχαίρι στο κέντρο της και όταν το μαχαίρι βγει στεγνό θα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα

Ενέργεια 235 kcal
Λιπαρά 9 gr
Κορεμένα 2,7 gr
Υδατάνθρακες 14,9 gr
Σάκχαρα 3,2 gr
Πρωτεϊνη 23,6 gr
Φυτικές ίνες 1,3 gr
νάτριο 280 mg

Τορτίγια με κοτόπουλο

Υλικά

  • 75 gr. κοτόπουλο που περίσσεψε
  • 1 τορτίγια ολικής
  • Μισή ντομάτα
  • ¼ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Μισή πιπεριά

Προαιρετικά σως με μουστάρδα και γιαούρτι για να γλιστράει

*Βασισμένη σε συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα

Ενέργεια 285 kcal
Λιπαρά 9,2 gr
Κορεμένα 3,4 gr
Υδατάνθρακες 24,3 gr
Σάκχαρα 3,7 gr
Πρωτεϊνη 23,9 gr
Φυτικές ίνες 5,5 gr
νάτριο 334 mg

Σαλάτα με κοτόπουλο

Μερίδες:  2

Υλικά

  • 150 gr. κοτόπουλο που περίσσεψε
  • 1 μαρούλι
  • 3-4 ραπανάκια
  • Κόλιανδρος
  • 50 γρ. κρουτόν
  • 2 κ.σ καλαμπόκι βραστό
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • Λίγη πάπρικα
  • 100 γρ. μουστάρδα
  • Λίγο αλάτι

*βασισμένη σε συνταγή του Άκη Πετριτζίκη

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα

Ενέργεια 390 kcal
Λιπαρά 15,9 gr
Κορεμένα 3,2 gr
Υδατάνθρακες 35,8 gr
Σάκχαρα 7,3 gr
Πρωτεϊνη 28,3 gr
Φυτικές ίνες 8,9 gr
νάτριο 1027 mg

Μπελέκος Βασίλης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος