Cheesecake με μελομακάρονα

  • Μερίδες: 10
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 6 ώρες
  • Φυλάμε το cheesecake στο ψυγείο για 4 μέρες.

Υλικά για τη βάση

  • 180 γρ. μελομακάρονα
  • 80 γρ. βούτυρο, λιωμένο & χλιαρό      

Υλικά για την κρέμα & την επικάλυψη

  • 250 γρ. γιαούρτι 2%
  • 400 γρ. τυρί κρέμα light, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 40 γρ. μέλι
  • μαρμελάδα της αρεσκείας μας, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1) Ξεκινάμε με τη βάση. Αλέθουμε τα μελομακάρονα και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί τριφτό μείγμα.

2) Πιέζουμε ομοιόμορφα το μείγμα σε ταψάκι περασμένο με λαδόκολλα που να περισσεύει/σηκώνεται αρκετά από τα τοιχώματα του σκεύους. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα.

3) Χτυπάμε με το μίξερ το τυρί κρέμα με το μέλι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι. Χτυπάμε μέχρι να γίνει κρεμώδες.

 4) Στρώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω στη βάση από μελομακάρονα και βάζουμε όπως είναι το σκεύος/ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

5) Όταν έχει κρυώσει και σφίξει (θα παραμείνει ωστόσο κρεμώδες), μπορούμε να σερβίρουμε. Μεταφέρουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με το cheesecake σε ξύλο κοπής και κόβουμε σε κομμάτια.

7) Περιχύνουμε με λίγη μαρμελάδα της αρεσκείας μας (προαιρετικά) και σερβίρουμε.

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα

Ενέργεια 202 kcal
Λιπαρά 16,2 gr
Κορεμένα 8 gr
Υδατάνθρακες 17,7 gr
Σάκχαρα 9 gr
Πρωτεϊνη 6,5 gr
Φυτικές ίνες 0,3 gr
νάτριο 9,9 mg

Ομελέτα φούρνου με κοτόπουλο και πατάτες

  • Μερίδες: 10

Υλικά

  • ½ ψητό κοτόπουλο που περίσσεψε (περίπου 600 γρ)
  • ½ κιλό πατάτες φούρνου που περίσσεψαν
  • 8 αυγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα 1.5% λιπαρά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 2 κ. σ. θυμάρι φρέσκο

Εκτέλεση

  1. Ξεψαχνίστε καλά το κοτόπουλο και στη συνέχεια απλώστε το σε ένα στρογγυλό σκεύος για τον φούρνο.
  2. Προσθέστε τις πατάτες και σπάστε τις ελαφρά με ένα πιρούνι.
  3. Σπάστε τα αβγά σε ένα μπολ και μαζί με το γάλα ανακατέψτε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί με το κοτόπουλο, τις πατάτες, τις πιπεριές, απλώστε το θυμάρι και στρώστε το κρεμμύδι.
  5. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου σε πρόγραμμα γκριλ και αέρα μέχρι η ομελέτα να φουσκώσει. Καρφώστε ένα μαχαίρι στο κέντρο της και όταν το μαχαίρι βγει στεγνό θα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα

Ενέργεια 235 kcal
Λιπαρά 9 gr
Κορεμένα 2,7 gr
Υδατάνθρακες 14,9 gr
Σάκχαρα 3,2 gr
Πρωτεϊνη 23,6 gr
Φυτικές ίνες 1,3 gr
νάτριο 280 mg

Τορτίγια με κοτόπουλο

Υλικά

  • 75 gr. κοτόπουλο που περίσσεψε
  • 1 τορτίγια ολικής
  • Μισή ντομάτα
  • ¼ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Μισή πιπεριά

Προαιρετικά σως με μουστάρδα και γιαούρτι για να γλιστράει

*Βασισμένη σε συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα

Ενέργεια 285 kcal
Λιπαρά 9,2 gr
Κορεμένα 3,4 gr
Υδατάνθρακες 24,3 gr
Σάκχαρα 3,7 gr
Πρωτεϊνη 23,9 gr
Φυτικές ίνες 5,5 gr
νάτριο 334 mg

Σαλάτα με κοτόπουλο

Μερίδες:  2

Υλικά

  • 150 gr. κοτόπουλο που περίσσεψε
  • 1 μαρούλι
  • 3-4 ραπανάκια
  • Κόλιανδρος
  • 50 γρ. κρουτόν
  • 2 κ.σ καλαμπόκι βραστό
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • Λίγη πάπρικα
  • 100 γρ. μουστάρδα
  • Λίγο αλάτι

*βασισμένη σε συνταγή του Άκη Πετριτζίκη

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα

Ενέργεια 390 kcal
Λιπαρά 15,9 gr
Κορεμένα 3,2 gr
Υδατάνθρακες 35,8 gr
Σάκχαρα 7,3 gr
Πρωτεϊνη 28,3 gr
Φυτικές ίνες 8,9 gr
νάτριο 1027 mg

Μπελέκος Βασίλης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος