Διατροφή Εγκυμοσύνης – Θηλασμού

Το μεγαλύτερο θαύμα στη φύση και συγχρόνως, ο υπέρτατος σκοπός είναι η δημιουργία μιας νέας ζωής. Η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει ουσιαστικά στο να επιτελέσετε τον υπέρτατο αυτό σκοπό, καλύπτοντας άρτια τις ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες της μητέρας, αλλά μέσω αυτής και του εμβρύου. Πιο συγκεκριμένα, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγει τις σωματικές διεργασίες, ομαλοποιεί την ορμονική ισορροπία δημιουργώντας ένα “περιβάλλον” βέλτιστης λειτουργίας ιδανικό για τη σύλληψη και την ανάπτυξη του εμβρύου. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή την “προίκα” το νεογνό τη “φέρει” και στη μετέπειτα ζωή, αφού είναι πλέον αποδεδειγμένο πως τα υγιή ερεθίσματα κατά την εμβρυική ζωή περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων μετά την ενηλικίωση!

Η διατροφική υποστήριξη που αφορά άμεσα τη μητέρα, αλλά μέσω αυτής και το έμβρυο, συμβάλει θετικά σε όλες τις χρονικές φάσεις της διαδικασίας:

 • Πριν (ενίσχυση γονιμότητας)
 • Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Αμέσως μετά (Θηλασμός)

Διατροφή και γονιμότητα

Είναι τεκμηριωμένο ότι το σωματικό βάρος και η ποιότητα της διατροφής παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα. Θετικό, εφόσον το βάρος είναι υγιές και η διατροφή ισορροπημένη και αρνητικό, εφόσον το βάρος είναι αυξημένο και η ποιότητα της διατροφής φτωχή.

Η διατροφική υποστήριξη σε αυτή την περίπτωση στηρίζεται στη λεπτομερή διατροφική αξιολόγηση, την ενίσχυση της θρέψης, την απόκτηση υγειούς σωματικού βάρους και τη ρύθμιση προϋπάρχοντων παθολογικών καταστάσεων (πχ διαβήτη). Έτσι, ενισχύεται η γονιμότητα (ανδρών και γυναικών) αφού:

 • Βελτιώνεται η ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων, και
 • Εξασφαλίζεται η καλύτερη ορμονική ρύθμιση

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία κατάσταση αυξημένων θρεπτικών και ενεργειακών αναγκών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η μέλλουσα μητέρα χρειάζεται να τρώει.. για δύο! Συγχρόνως, είναι και μία περίοδος γρήγορων αλλαγών στο σώμα και τις λειτουργίες του οργανισμού της γυναίκας. Το σημαντικότερο είναι να θυμάστε ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά, καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο μία νέα ζωή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε εσείς, είναι να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να φέρει εις πέρας αυτό που είναι προορισμένος να κάνει από τη φύση! Και το να διατρέφεστε σωστά σίγουρα αποτελεί την ουσιαστικότερη βοήθεια.

Η διατροφική υποστήριξη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει στόχο:

 • Την ακριβή αξιολόγηση των διατροφικών σας συνηθειών και της κατάστασης θρέψης
 • Την επίτευξη του κατάλληλου ρυθμού αύξησης βάρους με βάση το βάρος με το οποίο εκκινεί η κύηση.
 • Την πλήρη κάλυψη των θρεπτικών και ενεργειακών σας αναγκών μέσω της διατροφής και των συμπληρωμάτων, η λήψη των οποίων θα κριθεί απαραίτητη πάντα σε συμφωνία με τον ιατρό σας
 • Την καλύτερη δυνατή ρύθμιση συχνών προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την εγκυμοσύνη (ναυτία, καούρες, δυσκοιλιότητα, κλπ)

Διατροφή κατά τον θηλασμό

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και στο μωρό σας, είναι να θηλάσετε!

Η περίοδος του θηλασμού αποτελεί και αυτή μία περίοδο αυξημένων θρεπτικών απαιτήσεων. Ταυτόχρονα όμως, είναι και μία περίοδος αλλαγών στην καθημερινότητα αφού ο ερχομός του μωρού αλλάζει αρκετά τις ισορροπίες.

Η προσέγγιση μου λαμβάνει υπόψη αυτές τις παραμέτρους και στοχεύει:

 • Στην εκπόνηση ενός διατροφικού πλάνου που θα εξασφαλίζει τη θρεπτική και ενεργειακή κάλυψη των αναγκών σας, ώστε να ευοδώνεται η διαδικασία του θηλασμού και να έχετε επάρκεια θρεπτικού γάλακτος
 • Στην εκπαίδευση, προκειμένου να μπορείτε να προσαρμόζεστε στα δεδομένα της ρευστής καθημερινότητας, και
 • Στην ομαλή επαναφορά του σωματικού βάρους σας στα προ εγκυμοσύνης επίπεδα, με τρόπο που θα εξασφαλίζονται οι παραπάνω στόχοι