Μερίδες: 24
Χρόνος ψησίματος: 65 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας : 20 λεπτά
Υλικά
- 2 κούπες νιφάδες βρώμης περασμένες στο multi
- ½ κ.γ αλάτι
- 1 κ.γ μαγειρική σόδα
- ½ κ.γ baking powder
- 1 κ.γ κανέλλα
- 1 κ.γ μοσχοκάρυδο
- ½ κούπα βούτυρο
- 1 κούπα μέλι
- 2 αυγά
- 400 γρ. κολοκύθα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς
- Απλώστε βούτυρο και “αλεύρι” βρώμης σε 2 φόρμες μακρόστενες
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε το “αλεύρι” βρώμης, το αλάτι, την μαγειρική σόδα, το baking powder, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο
- Σε άλλο μπολ ανακατέψτε με μίξερ το βούτυρο με το μέλι. Χρησιμοποιήστε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
- Προσθέστε στο μίγμα αυτό ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας σχολαστικά μετά την προς΄θηκη του κάθε αυγού.
- Κατόπιν προσθέστε την κολοκύθα και ανακατέψτε καλά. Μπορεί να μοιάζει λίγο κοκκώδες και πηγμένο αλλά είναι οκ
- Τώρα προσθέτε το «αλεύρι» βρώμης και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Ρίχνετε το ομογενοποιημένο μίγμα στις 2 παραλληλόγραμμες φόρμες, ομοιόμορφα και ισοκατανεμημένα σε κάθε φόρμα.
- Ψήνετε στους 165-170 C για 65-75 λεπτά
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα
Ενέργεια | 70 kcal |
Λιπαρά | 4,8 gr |
Κορεσμένα | 2,5 gr |
Υδατάνθρακες | 16,9 gr |
Σάκχαρα | 12,1 gr |
Φυτικές ίνες | 1,06 gr |
Νάτριο | 50 mg |
Η παραπάνω συνταγή βασίστηκε στην συνταγή της www.onceuponachef.com . Άλλαξα το αλεύρι με νιφάδες βρώμης για να αυξηθούν οι διαλυτες φυτικές ίνες (κυρίως οι β γλυκάνες). Αντί για 2 κούπες ζάχαρη χρησιμοποίησα 1 κούπα μέλι για να κρατήσω την γλύκα με λιγότερες θερμίδες (το μέλι έχει πιο γλυκιά γεύση από την ζάχαρη) και μείωσα το βούτυρο από ¾ κούπας σε μσή κούπα για μείωση θερμίδων και λιπαρών.
Το τελικό αποτέλεσμα γευστικά ήταν εξαιρετικό. Καλή απόλαυση!
Βασίλς Μπελέκος, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος