- Μερίδες: 12
Υλικά για το παγωτό γιαούρτι
- 2 φλ. γάλα φρέσκο
- 3 κεσεδάκια (x200 γραμ.) στραγγιστό γιαούρτι
- 1/2 φλ. νερό
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι
Προτεινόμενα υλικά για topping
- Φιστίκια Αιγίνης (ψίχα, ανάλατα)
- Μέλι ή κάποιο σιρόπι
- Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
Εκτέλεση
Αν έχουμε παγωτομηχανή το σπιτικό παγωτό γιαούρτι χτυπιέται και παγώνει συγχρόνως και το αποτέλεσμα είναι ένα απαλό και αφράτο.
Όταν δεν έχουμε παγωτομηχανή ακολουθούμε την παλιά μέθοδο: Παγώνουμε να σφίξει και αφρατεύουμε με μίξερ χειρός, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές τη διαδικασία μέχρι να επιτύχουμε απαλή υφή χωρίς κρυστάλλους για το παγωτό γιαούρτι.
- Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μία κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Προσθέτουμε το μέλι. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Βράζουμε το γάλα σε κατσαρόλα. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, λίγο-λίγο ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε και το κρύο πλέον σιρόπι. Ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε το μπολ με το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι να αρχίσει να κάνει σώμα, να σφίξει.
- Τότε το χτυπάμε ξανά με μίξερ χειρός να αφρατέψει και να διαλυθούν οι κρύσταλλοι που σχηματίζονται από την ψύξη.
- Ξαναπαγώνουμε το μείγμα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3-4 φορές ακόμα, να αφρατέψει καλά.
Γαρνίρουμε με όποιο υλικό έχουμε επιλέξει για topping (σιρόπι, μέλι, ξηρούς καρπούς, φρούτα) και απολαμβανουμε το υπέροχο παγωτό
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (130 gr – 2 μπάλες παγωτό)
Ενέργεια | 135,8 kcal |
Πρωτεϊνη | 6,4 gr |
Υδατάνθρακες | 23,3 gr |
Εκ των οποίων σάκχαρα | 23,3 gr |
Λιπαρά | 2,3 gr |
Σχόλιο
Σκοπός της απόπειρας αυτής ήταν να παρασκευαστεί ένα παγωτό γιαούρτι σπιτικό με υφή αντίστοιχη με την υφή του εμπορικού προϊόντος, ωραία γεύση και καλύτερη διατροφική σύσταση. Σαν βάση επέλεξα την συνατγή της Αργρυρούς Μπαρμπαρήγου. Προκειμένου να μειωθεί το περιεχόμενο σε θερμίδες και σάκχαρα μείωσα κατά το ήμισυ την ποσότητα στο μέλι. Το τελικό απότέλεσμα σε ότι αφορά την γεύση και την υφή ήταν ικανοποιητικότατο!
Αν συγκριθεί αυτή η σπιτική version παγωτού γιαούρτι με μια εμπορική εκδοχή (στοιχεία από πίνακες USDA) θα διαπιστωθεί ότι περιέχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες και σάκχαρα (κατά περίπου 40%). Με αυτό το δεδομένο γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί μια πολύ τίμια επιλογή για ένα δροσιστικό γλυκό το καλοκαίρι.
Από κει και πέρα εννοείται ότι ανάλογα με το topping που θα επιλέξει κανείς θα αυξηθεί το περιεχόμενο τόσο σε θερμίδες όσο και σε σάκχαρα ή/και λιπαρά. Καλή απόλαυση!
Βασίλης Μπελέκος, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος