Τι είναι η κυτταρίτιδα;
Η κυτταρίτιδα είναι μια πολύ συχνή τροποποίηση του δέρματος το οποίο παίρνει μια όψη “φλούδας πορτοκαλιού” ή αλλιώς “εμφάνιση στρώματος.” Στη συγκεκριμένη κατάσταση, συμβαίνουν μετατροπές στον λιπώδη ιστό και στο μικροκυκλοφορικό σύστημα στην περιοχή που υπάρχει το φαινόμενο της κυτταρίτιδας.
Εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες και διαφοροποιείται σε 4 βαθμούς. Η ακριβής αιτία της κυτταρίτιδας δεν έχει κατανοηθεί σε βάθος.
Η κυτταρίτιδα είναι τόσο συχνή στις γυναίκες (περίπου στο 98% !!) που θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο για την μέση γυναίκα. Η κυτταρίτιδα δεν σχετίζεται με κάποια ασθένεια αλλά είναι καθαρά αισθητικό θέμα.
Πώς να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα;
Το κλειδί για την αντιμετώπιση ή την βελτίωση της κυτταρίτιδας είναι κάποιες βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και η υιοθέτηση καλύτερων συνηθειών. Πιο συγκεκριμένα …
- Αποφυγή πρόσληψης βάρους και ρύθμιση βάρους
Η πρόσληψη λίπους ειδικά σε υπέρβαρες γυναίκες έχει αρνητική επίδραση στην κυτταρίτιδα αυξάνοντας την συχνότητα και επιδεινώνοντας την εικόνα της. Σημαντικός παράγοντας επιδείνσωσης είναι και οι συχνές και μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.
- Αποφυγή γρήγορης απώλειας λίπους με ακραίους τρόπους
Η σταθερή μείωση βάρους δεν ισούται πάντα με βελτίωση της κυτταρίτιδας. Από ευρήματα μελέτης φάνηκε ότι η μείωση βάρους όχι μόνο δεν βοήθησε αλλά επιδείνωσε την κατάσταση της κυτταρίτιδας στο 32% των γυναικών. Φαίνεται τελικά ότι ο πολύ γρήγορος ρυθμός μείωσης βάρους όχι απλά δεν βοηθάει, αλλά χειροτερεύει την κυτταρίτιδα.
- Επαρκής ενυδάτωση
Η επαρκής ενυδάτωση και η αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης αλατιού είναι βασικοί παράγοντες για την βελτίωση της κυτταρίτιδας.
- Δώστε βάση σε μια ποιοτική διατροφή με τρόφιμα υψηλά σε θρεπτικά συστατικά
Μια Μεσογειακού τύπου διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα βοηθάει στην μείωση της ινσουλινοαντίστασης, της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, μηχανισμών που σχετίζονται με την γενική μας υγεία αλλά και με την κυτταρίτιδα. Δίνοντας έμφαση σε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψαριά, πουλερικά ενισχύετε την υγεία του δέρματος και βελτιώνετε την κυτταρίτιδα.
- Η αποφυγή της καθιστικής ζωής και η προσθήκη της άσκησης
Η αποφυγή της καθιστικής ζωής για πολλές ώρες συνεχόμενα αλλά και ο σωματικά δρασήριος τρόπος ζωής είναι βασικοί παράγοντες για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας καθώς αποφεύγονται μικροαγγείακες και δερματικές διαταραχές στην περιοχή που υπάρχει κυτταρίτιδα.
Η ένταξη σωματικής δραστηριότητας βελτιώνει την αιματική ροή στην περιοχή και συντελεί στην μείωση του λιπώδους ιστού και την αύξηση της μυικής μάζας. Αυτές οι βελτιώσεις συνεισφέρουν στην βελτίωση της εικόνας της κυτταρίτιδας.
Χρήσιμα tips :
- Μην λέτε το νερό νεράκι.
Σύμφωνοι να πιείτε τον καφέ σας, αλλά μην ξεχνάτε το νερό. Είναι ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες
- Γίνετε πιο πικάντικοι
Πειραματιστείτε στη μαγειρική χρησιμοποιώντας περισσότερα μπαχαρικά ούτως ώστε να καταφέρετε να περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού στα επιθυμητά επίπεδα.
- Το φυσικό είναι πάντα καλύτερο
Δώστε έμφαση σε πιο φυσικές τροφές σε σχέση με επεξεργασμένα προϊόντα. Έτσι περιορίζεται η συνολική πρόσληψη ζάχαρης και αλατιού μέσα στην ημέρα και ταυτόχρονα αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών.
- Σηκωθείτε από την καρέκλα.
Είναι προτιμότερο να κινηθείτε έστω και 15 λεπτά/ ημέρα από την πλήρως καθιστική ζωή.
- Χρωματίστε τη διατροφή σας.
Προσθέστε φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Αυτά θα σας παρέχουν πέρα από φυτικές ίνες και όλα τα αντιοξειδωτικά που χρειάζονται για την υγεία του δέρματος.
- Αποφύγετε το yoyo!
Μην πέφτετε στην παγίδα γρήγορης απώλειας, η οποία ούτως η άλλως είναι ανθυγιεινή και επιδεινώνει την εικόνα της κυτταρίτιδας.
- Δοκιμάστε ένα επαγγελματικό μασάζ
θα βελτιωθεί η ελαστικότητα του δέρματος και λεμφική παροχέτευση.
Καππάτος-Κουτρούμπας Έκτορας
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Μισυρλή Δωροθέα
Διαιτόλογος-Διατροφολόγος
Βιβλιογραφία
1.Rawlings, A. V. (2006). Cellulite and its treatment. International journal of cosmetic science, 28(3), 175-190.
2. Khan, M. H., Victor, F., Rao, B., & Sadick, N. S. (2010). Treatment of cellulite: part I. pathophysiology. Journal of the American Academy of Dermatology, 62(3), 361-370.
3. Draelos, Z. D., & Marenus, K. D. (1997). Cellulite: etiology and purported treatment. Dermatologic surgery, 23(12), 1177-1177.
4. Rossi, A. B. R., & Vergnanini, A. L. (2000). Cellulite: a review. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 14(4), 251-262.
5. Luebberding, S., Krueger, N., & Sadick, N. S. (2015). Cellulite: an evidence-based review. American journal of clinical dermatology, 16(4), 243-256.