ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ ΝΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει η μέλλουσα μητέρα στον εαυτό της και στο έμβρυο είναι το να έχει μία πλήρη (θρεπτικά) διατροφή. Και αν αυτό ακούγεται κλισέ αξίζει κάποιος να σκεφτεί ότι η περίοδος της κύησης αποτελεί την περίοδο των πιο αυξημένων αναγκών κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής μίας γυναίκας! Οι θρεπτικές και ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται για να υποστηριχθεί τόσο η ανάπτυξη του εμβρύου όσο και οι αλλαγές που συμβαίνουν στους ιστούς της μητέρας (αύξηση όγκου αίματος, μήτρας, μαστών, λιπώδους ιστού, παραγωγή αμνιακού υγρού).  

ΠΟΣΟ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ:

Οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια αυξάνονται μεν, αλλά η αύξηση δεν είναι ίδια για όλα τα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, ο σίδηρος, το φυλλικό και η βιταμίνη Β6 που η αύξηση των απαιτήσεων τους είναι περίπου 50% σε σχέση με την περίοδο προ κύησης! Οι ανάγκες σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, ψευδάργυρο και α-λινολενικό οξύ αυξάνονται από 25% έως 50% σε σχέση με την περίοδο προ εγκυμοσύνης. Στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά οι αυξήσεις είναι μικρότερες. Το πόσο αυξάνονται οι ανάγκες πρόσληψης σε κάθε θρεπτικό συστατικό εξαρτάται από πολλούς ρυθμιστικούς παράγοντες που αλλάζουν στο σώμα της γυναίκας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο, η απέκκριση από τους νεφρούς, η αύξηση των αποθεμάτων κάποιων συστατικών.  Το πρώτο τρίμηνο της κύησης δεν παρατηρείται σημαντική αύξηση των θρεπτικών αναγκών, παρά το ότι συμβαίνουν αναπτυξιακές αλλαγές στο έμβρυο. Ουσιαστικά στο δεύτερο μισό της κύησης παρατηρείται η σημαντική αύξηση των θρεπτικών απαιτήσεων. Πάρα ταύτα οι συστάσεις πρόσληψης θρεπτικών συστατικών δεν προσαρμόζονται ανά τρίμηνο διότι η αυξημένη πρόσληψη ακόμα και κατά το πρώτο τρίμηνο θεωρείται ότι θα ενισχύσει τα αποθέματα της μητέρας σε θρεπτικά συστατικά.

ΠΟΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Είναι γεγονός πως η έγκυος γυναίκα ¨τρώει για 2¨ . Υπολογίζεται ότι τις 40 βδομάδες κύησης η επιπλέον ενεργειακή πρόσληψη που είναι απαραίτητη ανέρχεται στις 85000 θερμίδες. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 300 θερμίδες/ημέρα. Στην πραγματικότητα κατά το πρώτο τρίμηνο δεν υπάρχει αύξηση ενεργειακών αναγκών, διότι ενώ παρατηρείται ταχεία εμβρυική ανάπτυξη αυτή δεν είναι ενεργειακά δαπανηρή. Έτσι οι ημερήσιες ανάγκες αυξάνονται κατά 340 θερμίδες ημερησίως  στο δεύτερο τρίμηνο και κατά περίπου 450 θερμίδες στο τρίτο τρίμηνο. Οι γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα αντίστοιχα έχουν ημερήσιες  απαιτήσεις 600 θερμίδες παραπάνω και τρίδυμα 900 θερμίδες παραπάνω.

Αντί, λοιπόν, για τη διπλάσια ποσότητα, θα ήταν σκόπιμο να τρώει δύο φορές πιο υγιεινά!

ΠΟΣΟ ΒΑΡΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Η αύξηση βάρους εξαρτάται από την υγεία και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) της γυναίκας  πριν την εγκυμοσύνη. Εάν ήταν ελλιποβαρής πριν την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να πάρει περισσότερο βάρος από μια γυναίκα που είχε φυσιολογικό βάρος πριν από την εγκυμοσύνη. Εάν ήταν υπέρβαρη ή παχύσαρκη πριν από την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να πάρει λιγότερο βάρος. Το ποσό της αύξησης βάρους διαφέρει ανά τρίμηνο:

Κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας – το πρώτο τρίμηνο – μπορεί να πάρει μόνο 1 έως 5 κιλά ή και καθόλου.

Εάν είχε υγιές βάρος πριν από την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να παίρνει μισό έως 1 κιλό την εβδομάδα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Δείτε τον παρακάτω πίνακα για τη συνιστώμενη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (BMI) ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΟ 2ο ΚΑΙ 3ο ΤΡΙΜΗΝΟ (ΚΙΛΑ/ ΒΔΟΜΑΔΑ) ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΕΜΡΥΟ (ΣΕ ΚΙΛΑ) ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΔΙΔΥΜΑ (ΣΕ ΚΙΛΑ)
ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 18.5 (ΕΛΛΙΠΟΒΑΡΕΣ) 0.45 – 0.58 12.68 – 18.12 ΑΓΝΩΣΤΟ
18.5 – 24.9 (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ) 0.36 – 0.45 11.32 – 15.85 16.76 – 24.46
25 – 29.9 (ΥΠΕΡΒΑΡΟ) 0.22 – 0.31 6.79 – 11.32 14.04 – 22.65
>30 (ΠΑΧΥΣΑΡΚΟ) 0.18 – 0.27 4.9 – 9.06 11.32 – 19.02

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ ΚΑΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

-Υψηλή πίεση του αίματος

-Προεκλαμψία

-Πρόωρος τοκετός

-Διαβήτης κύησης

Η παχυσαρκία κατά την εγκυμοσύνη επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για:

-Μακροσωμία

-Τραυματισμός γέννησης

-Τοκετός με καισαρική τομή

-Γεννητικές ανωμαλίες, ειδικά ελαττώματα νευρικού σωλήνα (NTDs):

ΤΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ ΣΕ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ;

-Πρωτεΐνες : Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη για να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι νέοι ιστοί. Υπολογίζεται ότι η επιπλέον πρωτεΐνη που χρειάζεται κατά την διάρκεια της κύησης είναι περίπου 950 γρ., με το 82% της αύξησης να αφορά το δεύτερο μισό της κύησης. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες αυξάνονται ανά τρίμηνο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Κατά το 1ο τρίμηνο οι ανάγκες σε πρωτεΐνες παραμένουν σχεδόν οι ίδιες     με αυτές πριν από την εγκυμοσύνη
  •   Κατά το 2ο τρίμηνο οι ανάγκες σε πρωτεΐνες αυξάνονται από 9 έως 14 γρ. /ημέρα επιπλέον
  • Κατά το 3ο τρίμηνο ή το 2ο μισό της συνολικής περιόδου κυήσεως, οι ανάγκες σε πρωτεΐνες αυξάνονται περισσότερο και κυμαίνονται από 6 έως 31 γρ. / ημέρα επιπλέον

Έτσι θεωρείται επαρκής μία συνολική πρωτεϊνική πρόσληψη 70-100 γρ./ημέρα για την εγκυμονούσα.

Καλές πηγές πρωτεΐνης αποτελούν το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί

-Υδατάνθρακες : Η συνιστώμενη συνεισφορά των υδατανθράκων στη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη είναι 45-75%. Υπάρχει σύσταση για περιορισμό της πρόσληψης προστιθέμενων σακχάρων σε λιγότερο από 25% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ή ακόμη και σε λιγότερο από 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

-Λιπίδια : Οι συστάσεις αναφορικά με τη συνολική πρόσληψη λίπους δίνονται από την πλειοψηφία των οργανισμών ως ποσοστό της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης και κυμαίνονται από 20-40%. Οι περισσότεροι οργανισμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη των απαραίτητων λιπαρών οξέων. Τέλος, αναφορικά με τις συστάσεις για τη συνεισφορά των κορεσμένων λιπαρών οξέων ως ποσοστό της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, οι οργανισμοί αναφέρουν ότι θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από το 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

-Διαιτητικές ίνες : Οι συστάσεις για την πρόσληψη διαιτητικών ινών κυμαίνονται από 18 έως περισσότερα από 25 γρ./ημέρα

ΠΟΙΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απαραίτητα είναι το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη D, η χολίνη, τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C.

Θρεπτικά συστατικά Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη Σε τι βοηθούν ; Καλές πηγές
Ασβέστιο 1,3 mg (14-18 ages) 1,000 mg (19-50 ages) Χτίζει γερά κόκαλα και δόντια Γάλα, τυρί, γιαούρτι, σαρδέλες, τσιπούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Σίδηρος 27 mg Βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να προσφέρουν οξυγόνο στο έμβρυό σας Άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αποξηραμένα φασόλια και μπιζέλια, δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο, χυμός δαμάσκηνου
Ιώδιο 220 μg Απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου Ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι, γαλακτοκομικά προϊόντα, θαλασσινά, κρέας, μερικά ψωμιά, αυγά
Χολίνη 450 mg Σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του εμβρύου σας Γάλα, μοσχαρίσιο συκώτι, αυγά, φιστίκια, προϊόντα σόγιας
Vit. A 750 μg (14-18 ages) 770 μg (19-50 ages) Δημιουργεί υγιές δέρμα και όραση και Βοηθά στην ανάπτυξη των οστών Καρότα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γλυκοπατάτες
Vit. C 80 mg (14-18 years)  85 mg  (19-50 ages) Προωθεί την υγεία των ούλων, των δοντιών και των οστών Εσπεριδοειδή, μπρόκολο, ντομάτες, φράουλες
Vit. D 600 IU Χτίζει τα οστά και τα δόντια του εμβρύου σας   Βοηθά στην προώθηση της υγιούς όρασης και δέρματος Ηλιοφάνεια, εμπλουτισμένο γάλα, λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες
Vit. B6 1,9 mg Βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων   Βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες Μοσχάρι, συκώτι, χοιρινό, ζαμπόν, δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνες
Vit. B12 2,6 μg Διατηρεί το νευρικό σύστημα   Βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων Κρέας, ψάρι, πουλερικά, γάλα (οι χορτοφάγοι πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα)
Φυλλικό οξύ 600 μg Βοηθά στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης   Υποστηρίζει τη γενική ανάπτυξη και ανάπτυξη του εμβρύου και του πλακούντα Εμπλουτισμένα δημητριακά, εμπλουτισμένο ψωμί και ζυμαρικά, φιστίκια, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χυμός πορτοκαλιού, φασόλια. Επίσης, πάρτε καθημερινά μια προγεννητική βιταμίνη με 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ;

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι για να καλυφθεί θρεπτικά κατά την κύηση μία γυναίκα είναι απαραίτητο να ακολουθήσει ένα υγιεινό και πλήρες μοντέλο διατροφής, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες θρεπτικές απαιτήσεις. Το σημαντικό είναι ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής φαίνεται ότι καλύπτει τις θρεπτικές ανάγκες της εγκυμονούσας σχεδόν για όλα τα συστατικά!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής; Ουσιαστικά είναι τρία

  • Η ποικιλία, δλδ η συστηματική κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται αποκλεισμός κάποιας ομάδας τροφίμων (π.χ ομάδας αμύλου ή/και λιπών)
  • Η ποιότητα, δλδ η (κατά το δυνατόν )συχνότερη προτίμηση τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο (ως προς την ποιότητα) να καταναλώνει κανείς ψωμί ολικής αλέσεως σε σχέση με λευκό ψωμί.
  • Η ισορροπία, δλδ να σταθμίζεται η πρόσληψη με βάση τις ανάγκες του σώματος μία δεδομένη περίοδο. Έτσι, ακόμα και οι ποιοτικότερες επιλογές σε περίπτωση υπερκατανάλωσης οδηγούν σε υπέρμετρη αύξηση βάρους, ενώ η μετρημένη κατανάλωση φτωχότερων (θρεπτικά) επιλογών δεν προκαλεί προβλήματα.

Έτσι, τελικά, οι συστάσεις που περιγράφουν ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής για τον γενικό πληθυσμό, κάλλιστα μπορούν να εφαρμοστούν και κατά την περίοδο της κύησης. Ή για να το θέσω πιο σωστά, είναι δύο φορές πιο επιτακτικές!

Πάρα ταύτα, είναι σίγουρα απαραίτητη η συμπληρωματική χορήγηση σε

  • Φυλλικό οξύ (προληπτικά για την εξασφάλιση της σωστής ανάπτυξης του νευρικού συστήματος του εμβρύου)
  •  Σίδηρο (είναι τεράστια η αύξηση των αναγκών και οι περισσότερες γυναίκες έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου πριν την κύηση).

Συνήθης πρακτική είναι και η συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου και αρκετά συχνά συστήνεται και η συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης D. Για λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος είναι απαραίτητη η σύσταση του γυναικολόγου που παρακολουθεί την εγκυμονούσα.

ΠΟΣΟ ΨΑΡΙ ΘΑ ΠΡΕΠEI ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ;

Οι γυναίκες πρέπει να τρώνε τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού ή οστρακοειδή την εβδομάδα ενώ είναι έγκυες και ενώ θηλάζουν. Μια μερίδα ψαριού είναι 150 γρ. έως 200 γρ. Ορισμένα είδη ψαριών έχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου από άλλα. Ο υδράργυρος είναι ένα μέταλλο που έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες. Δεν πρέπει να καταναλώνονται  μεγαλόφθαλμος τόνος, βασιλικό σκουμπρί, , καρχαρίας, ξιφίας ή κεραμιδόψαρο. Είναι απαραίτητος ο περιορισμός  του λευκού τόνου . Θα ήταν καλό επίσης να λαμβάνονται πληροφορίες από αρμόδιους φορείς σχετικά με τα ψάρια που αλιεύονται σε τοπικά ύδατα.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΦΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν είναι σαφές αν η επίδραση της καφεΐνης στον εμβρυϊκό εγκέφαλο διαφέρει ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης στο οποίο γίνεται η κατανάλωση της ουσίας ή το πότε ακριβώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν  οι δομικές αλλαγές που προκαλεί. Οι υπάρχουσες οδηγίες αναφέρουν  τον περιορισμό στην κατανάλωση καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη . Σύμφωνα με αυτές,  δεν θα πρέπει οι έγκυες να καταναλώνουν περισσότερες από δύο κούπες καφές την ημέρα.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ;

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη ανάπτυξη του εμβρύου καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα πρέπει να αποφεύγεται. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Είναι σημαντικό για τις εγκύους να προστατευθούν από μολύνσεις βακτηρίων και παρασίτων, διότι η λειτουργία του ανοσοποιητικού τους αλλάζει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενώ το ανοσοποιητικού του εμβρύου είναι παντελώς ανώριμο. Οι πιο συχνοί κίνδυνοι αφορούν μόλυνση από σαλμονέλα, λιστέρια, τοξόπλασμα. Μερικοί απλοί και βασικοί κανόνες ασφάλειας είναι:

Να μαγειρεύονται καλά τα προς κατανάλωση τρόφιμα. Ιδιαίτερα το κρέας και το αυγό. Ενδεικτικά το αυγό είναι καλό να τρώγεται «σφιχτό» και όχι «μελάτο»

Να αποφεύγονται ωμά τρόφιμα ζωικής προέλευσης ,όπως ωμό ψάρι (σούσι), πατέ κρεάτων που φυλάσσονται στο ψυγείο.

Να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών καπνιστών ή/και παστών προϊόντων, που φυλάσσονται στο ψυγείο (Πχ καπνιστός σολομός). Τέτοιου είδους τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν αν προηγουμένως μαγειρευτούν.

Πολύ καλό πλύσιμο χεριών και επιφανειών. Επίσης επισταμένο πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Ίσως είναι καλό να αποφεύγονται σαλάτες απ’ έξω.

Να μην καταναλώνονται γάλα και γαλακτοκομικά μη παστεριωμένα. Έτσι, καλό είναι να αποφεύγονται τυριά όπως μπρι, καμαμπέρ, μπλε τυρί, γκοργκοντζόλα και σε πολλές περιπτώσεις η παρμεζάνα. Τα σκληρά τυριά όπως φέτα, γραβιέρα, χαλούμι είναι ασφαλή. Όπως και να έχει πριν καταναλωθεί οποιοδήποτε γαλακτοκομικό καλό είναι να έχει πιστοποιηθεί ότι πρόκειται για παστεριωμένο προϊόν (το ίδιο ισχύει και για χυμούς και smoothies)

 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ίσως κατά την διάρκεια της κύησης εμφανιστούν ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως δυσκοιλιότητα, καούρα, ναυτία. Πρόκειται για καταστάσεις που συμβαίνουν συχνά το πρώτο τρίμηνο. Όμως δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβούν και δεν μπορεί να προγνωστεί η διάρκεια και η ένταση των συμπτωμάτων. Αν και εφόσον εμφανιστεί κάποια από αυτές τις καταστάσεις μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ποια είναι η προτεινόμενη διαχείριση

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλάζουν πολλά στο σώμα της γυναίκας και οι θρεπτικές απαιτήσεις αυξάνονται σημαντικά. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η αξία ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής. Ένα τέτοιο μοντέλο εξασφαλίζει, σε μεγάλο βαθμό την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και την  υγεία της μητέρας. Επειδή, όμως, η κάθε γυναίκα και η κάθε κύηση είναι διαφορετικές είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καλή και εποικοδομητική συνεργασία με τον γυναικολόγο που θα αξιολογεί την πορεία της κύησης. Για πιο εξειδικευμένες και εξατομικευμένες κατευθύνσεις σε ότι αφορά την διατροφή καλό είναι να απευθυνθεί κάποιος σε διαιτολόγο, διότι οι παραπάνω συμβουλές αποτελούν γενικές οδηγίες.

Μισυρλή Δωροθέα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μπελέκος Βασίλης

Κλινικός Διαιτολόγος, MSc

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

-Elango R, et al. (2016). Protein and amino acid requirements during pregnancy.

-Εθνικός διατροφικός οδηγός.

-Kominiarek M, et al. (2016) Nutrition recommendations in pregnancy and lactation

-Εθνικός Οδηγός Διατροφής